اکلامپسی از عوارض شدید پره اکلامپسی است و یک بیماری نادر اما جدی به شمار می رود که در آن فشار خون بالا منجر به تشنج در دوران بارداری می شود.
تشنج دوره هایی از فعالیت آشفته مغز است که می تواند باعث کاهش هوشیاری و تشنج شود. اکلامپسی از هر 200 زن مبتلا به پره اکلامپسی حدود 1 نفر را درگیر می کند.
علائم اکلامپسی چیست؟
از آنجا که پره اکلامپسی می تواند منجر به اکلامپسی شود، ممکن است علائم هر دو بیماری وجود داشته باشد. با این حال، برخی از علائم ممکن است به دلیل شرایط دیگری مانند بیماری کلیه یا دیابت رخ بدهد.
علائم رایج پره اکلامپسی را میتوانید در این مقاله بخوانید.
موارد زیر علائم رایج بیماری اکلامپسی است:
- تشنج
- انقباضات شدید عضلانی
- از دست دادن هوشیاری
- کما
چه عواملی باعث اکلامپسی می شوند؟
اکلامپسی اغلب به دنبال پره اکلامپسی رخ می دهد، که با فشار خون بالا در بارداری و به ندرت بعد از زایمان مشخص می شود. یافته های دیگر نیز ممکن است وجود داشته باشد مانند وجود پروتئین در ادرار. اگر پره اکلامپسی شدت یابد و مغز را تحت تأثیر قرار دهد، باعث تشنج می شود، و مادر به اکلامپسی مبتلا میشود.
عوامل خطر برای ابتلا به اکلامپسی:
- فشار خون بارداری یا مزمن
- سن بالاتر از 35 سال یا جوان تر از 20 سال مادر
- بارداری دوقلو یا چند قلو
- اولین بارداری
- ابتلا به دیابت یا بیماری دیگری که رگ های خونی را تحت تأثیر قرار می دهد
- بیماری کلیوی
تاثیر اکلامپسی بر جنین:
پره اکلامپسی و اکلامپسی جفت را تحت تأثیر قرار می دهند، جفت اکسیژن و مواد مغذی را از خون مادر به جنین می رساند. هنگامی که فشار خون بالا جریان خون را از طریق رگ ها کاهش می دهد، ممکن است جفت نتواند به درستی کار کند. این امر ممکن است منجر به تولد کودک با وزن کم یا سایر مشکلات شود.
در مشکلات مربوط به جفت، اغلب برای سلامتی و ایمنی کودک به زایمان زودرس نیاز است. در موارد نادر، باعث تولد نوزاد مرده می شود.
تشخیص اکلامپسی:
اگر مادر در حال حاضر به پره اکلامپسی مبتلاست یا سابقه آن را دارد، پزشک آزمایشاتی را برای او درخواست می کند تا تشخیص دهد که پره اکلامپسی شدیدتر شده است یا خیر. این آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آزمایش خون
این آزمایشات شامل شمارش کامل گلبولهای خون است، که تعداد گلبول های قرمز خون را اندازه گیری می کند و تعداد پلاکت ها را برای بررسی میزان لخته شدن خون بررسی می کند. آزمایش خون برای بررسی عملکرد کلیه (BUN و کراتینین( و کبد (آنزیمهای کبدی) نیز درخواست میشود.
- آزمایش کراتینین
کراتینین یک ماده زائد است که توسط عضلات ایجاد می شود. کلیه ها باید بیشتر کراتینین را از خون فیلتر کنند، اما اگر گلومرول آسیب ببیند، کراتینین اضافی در خون باقی می ماند. وجود بیش از حد کراتینین در خون ممکن است نشان دهنده پره اکلامپسی باشد، اما همیشه اینطور نیست.
- آزمایش ادرار
پزشک ممکن است آزمایش ادرار را برای بررسی وجود پروتئین و میزان دفع آن تجویز کند.
درمان های اکلامپسی:
زایمان درمان قطعی توصیه شده برای پره اکلامپسی و اکلامپسی است. پزشک هنگام توصیه به زایمان، شدت بیماری و میزان بالغ بودن کودک را در نظر می گیرد.
اگر پزشک تشخیص دهد بیمار مبتلا به پره اکلامپسی خفیف است، ممکن است وضعیت را کنترل کرده و با استفاده از دارو برای جلوگیری از تبدیل شدن آن به کلامپسی، درمان را آغاز کنند. داروها و کنترل دقیق مادر فشار خون را در یک محدوده امن تر نگه می دارد تا زمانی که کودک به اندازه کافی بالغ شود و زایمان قابل انجام باشد.
اگر مادر دچار پره اکلامپسی یا اکلامپسی شدید باشد، پزشک ممکن است کودک را زود به دنیا بیاورد. برنامه مراقبت بستگی به طول دوره بارداری و شدت بیماری دارد.
عوارض احتمالي اکلامپسی:
- سكته مغزي
- تشنج
- ادم ريه
- نارسايي كليه
- افزايش خطر بروز فشار خون بالاي غيرمرتبط با بارداري پس از 30 سالگي
منابع:
https://www.medicalnewstoday.com/