همه چیز در باره ی کرونای اومیکرون

کرونای اومیکرون بسرعت در حال گسترش در دنیاست و به تقریبا ۹۰ کشور از جمله ایران رسیده است. آیا علائم این سویه کرونا با قبلی‌ها فرق دارد؟ با ما در شبکه آزمایشگاهی رصد همراه باشید. در صورت داشتن علائم، با تماس با آزمایشگاه رصد میتوانید بدون حضور در آزمایشگاه، از خدمات نمونه گیری در محل استفاده نمایید.

به گفته سازمان بهداشت جهانی اومیکرون همان علائم شناخته‌شده کرونا را دارد:

  • سرفه مستمری که قبلا نبوده
  • تب
  • از دست رفتن بویایی و چشایی

اما به گفته پژوهشگران و پزشکان، اومیکرون برای بیماران "بیشتر شبیه یک سرماخوردگی سخت" است. در بریتانیا برخی یافته می‌گویند پنج علامت شایع اومیکرون عبارت بوده‌اند از:

  • آبریزش بینی
  • سردرد
  • خستگی خفیف تا شدید
  • عطسه
  • گلودرد

تشخیص قطعی کرونا، از هر نوع که باشد، بر اساس آزمایش است نه علائم بالینی. در برخی افراد علامت ممکن است یا ظاهر نشوند یا خیلی خفیف باشند اما همین افراد می‌توانند دیگران را مبتلا کنند.

ویروس کرونا چگونه جهش می یابد؟

زیاد شدن آمار مبتلایان احتمال جهش ویروس را افزایش می دهد. هر چه ویروس کرونا بیشتر پخش شود، شانس بیشتری برای جهش دارد. تا کنون هزاران جهش کوچک بر روی ویروس دیده شده که بیشتر آنها تاثیری بر عملکرد ویروس نداشته است.

اما بعضی جهش ها سویه های جدید پدید می آورند. هر چند وقت یک بار تغییر ویروس به گونه ای است که سویه های جدید به وجود می آورد که به زنده ماندنش کمک میکند. دانشمندان در مورد تغییرات در پروتئین اسپایک نگران هستند. این پروتئین در سطح ویروس قرار گرفته و به ویروس کمک میکند تا وارد سلول ها شود.

از ماه گذشته که سویه اومیکرون در آفریقای جنوبی شناسایی شد، موارد ابتلا به این گونه ویروس کرونا در کشورهای مختلف از جمله ایران گزارش شده است.

وزیر آموزش بریتانیا شیوع سویه جدید کرونا را "چالشی بزرگ" توصیف کرده و گفته : "اگر تا پایان ماه دسامبر موارد ابتلا به اومیکرون به یک میلیون برسد، سه روز بعد دو میلیون می‌شود. و اگر شدت بیماری آن نصف دلتا باشد، یک درصد موارد شدید ابتلا به این ویروس نیاز به بستری دارند."

کارشناسان هنوز نمی‌دانند شیوع وسیع اومیکرون چه تاثیری بر بیمارستان‌ها خواهد داشت اما حتی اگر شدت آن نصف سویه دلتا باشد، شمار قابل‌توجهی در بیمارستان بستری خواهند شد.

گسترش سریع سویه اومیکرون، باعث شده که بسیاری از کشورهای جهان محدودیت‌ها و مقررات جدیدی برای مقابله با این نوع از ویروس کرونا وضع کنند.

آنتونی فائوچی در عین حال افزود که سویه اومیکرون «به وضوح بسیار واگیردار» است. سازمان جهانی بهداشت نیز هشدار داده است که گونه اومیکرون از ویروس کرونا احتمالا بیشتر شیوع پیدا خواهد کرد و سطح خطر ناشی از همه‌گیری آن در سطح جهان «بسیار بالا» است.

دانشمندان و کارشناسان بیماری‌های همه‌گیر داده‌هایی را که از آفریقای جنوبی درباره سویه اومیکرون گزارش می‌شود از نزدیک زیر نظر دارند.

سویه اومیکرون چگونه شناسایی می شود؟

تنها راه تشخیصی آزمایش پی سی آر  (PCR) است. این تست به دنبال سه ژن مربوط به بخشهایی از ویروس است: اسپایک یا شاخک (S)، نوکلئوکپسید یا بخش داخلی ویروس یا (N2)، غشا یا پوسته بیرونی (E)

اگر ژن S شناسایی شود به احتمال زیاد سویه ویروس اومیکرون است و در صورت عدم شناسایی این ژن احتمال به اومیکرون، بعید است.

انجام آنالیز کامل ژن برای تایید آزمایش ضرورت دارد.

چرا سویه اومیکرون نگران‌کننده است؟

آنچه دانشمندان را نگران کرده سرعت شیوع سویه اومیکرون است. اولین مورد از ابتلا به اومیکرون اواسط نوامبر شناسایی شد و اکنون با گذشت یک ماه از آن زمان تقریبا سه چهارم موارد ابتلا به کرونا در آفریقای جنوبی ناشی از انتقال سویه اومیکرون بوده است.

پرسش اصلی پیرامون سویه اومیکرون شمار بالای جهش‌های مشاهده‌ شده در مقایسه با سویه‌های قبلی است. بنا به اعلام سازمان جهانی بهداشت برخی از این جهش‌ها «مایه نگرانی» است. دلیل اصلی نگرانی احتمال افزایش سطح واگیردار بودن ویروس است.

دانشمندان اهل آفریقای جنوبی گفته‌اند که بیش از ۳۰ مورد جهش در سطح پروتئین اسپایک بر روی سویه اومیکرون مشاهده شده است. همانطور که گفته شد پروتئین اسپایک بر روی سطح ویروس قرار دارد و با چسبیدن به سلول‌های بدن به داخل آنها نفوذ می‌کند. به این ترتیب تعداد جهش‌های مشاهده‌شده در سویه اومیکرون از شمار جهش‌های گونه دلتا بیشتر است.

کارشناسان بیماری‌های همه‌گیر نگران هستند که تعداد زیاد جهش‌ها بر روی پروتئین اسپایک منجر به افزایش میزان واگیردار بودن ویروس شود. از سوی دیگری این نگرانی نیز وجود دارد که سویه جدید کرونا در برابر داروها، تست‌ها و واکسن‌هایی که اکنون در بازار موجود است مقاوم باشد.

در گزارش سازمان جهانی بهداشت آمده است که شماری از جهش‌های مشاهده شده در سویه اومیکرون می‌تواند منجر به مقاومت آن در مقابل مصونیت ایجاد شده در برابر بیماری «کووید ۱۹» شود.

نشانه های اصلی اومیکرون کدام علائم هستند؟

در حالی که همه ما از علائم قدیمی کووید ۱۹ مانند تب، خستگی، سرفه مداوم و از دست دادن حس بویایی و چشایی آگاه هستیم، کارشناسان معتقدند که علائم سویه اومیکرون ممکن است متفاوت و غیر معمول باشد.

رئیس انجمن پزشکی آفریقای جنوبی اولین فردی که سویه اومیکرون را شناسایی کرده، می‌گوید: این بیماری باعث عفونت‌های خفیف می‌شود و افراد مبتلا هیچ نشانه‌ای از علائم شدید را گزارش نمی‌کنند.

افراد مبتلا به اومیکرون از تبی که خود به خود درمان می‌شود، گلو درد، خستگی و بدن درد شکایت داشتند.

در به‌روزرسانی دیگری توسط وزارت بهداشت آفریقای جنوبی، پزشک عمومی، آنبن پیلای گفت: تعریق شبانه می‌تواند نشانه ابتلاء به سویه اومیکرون باشد که در شب ایجاد می‌شود. همچنین می‌تواند با علائم دیگری از جمله بدن درد زیاد همراه باشد.

طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) به طور متوسط از زمانی که فردی به ویروس آلوده شده تا زمان بروز علائم پنج تا ۶ روز طول می‌کشد، اما ممکن است این زمان تا ۱۴ روز نیز ادامه یابد.

اعتقاد بر این است که افراد آلوده به کووید می‌توانند به طور مؤثر ویروس سارس کوو ۲ را حدود دو روز قبل از شروع علائم و تا ۱۰ روز پس از آن به دیگران منتقل کنند. صرف نظر از اینکه فرد علائمی داشته باشد یا نه، احتمال انتقال عفونت به دیگران وجود دارد.

موارد اومیکرون در یک بازه زمانی کوتاه در سراسر جهان افزایش یافته و گفته می‌شود که علائم نوع جدید کمی غیر متعارف نیز هست، اما آیا به این معنی است که دوره نهفتگی نوع جدید کوتاه‌تر از حد معمول است؟

در حالی که تحقیقات در این مورد هنوز ادامه دارد، کارشناسان معتقدند که علائم اومیکرون می‌تواند زودتر از سویه‌های قبلی کووید ظاهر شود.

علاوه بر این احتمال یک دوره نهفتگی کوتاه‌تر سویه اومیکرون یکی از دلایل نرخ انتقال بالاتر این سویه است.

مهمترین نکته ای که باید در نظر داشت رعایت پروتکلهای بهداشتی است، پس با رعایت نکات زیر، نگرانی از این سویه جدید را کاهش دهید:

  • ماسک بزنید
  • واکسیناسیون خود را کامل کنید و در صورتی که سه ماه از تزریق دوز دوم گذشته برای تزریق دوز سوم اقدام کنید.
  • فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید و از حضور در تجمعات پیشگیری کنید.

 

منابع:

بی بی سی، یورونیوز