در این مقاله به 5 مورد از کشنده ترین ویروس ها که در قرن بیست و یکم دنیا را دچار بحران کرده، اشاره شده است:
1. ابولا: ناشی از ویروس ابولا (تب هموراژیک)
بیماری ابولا (EVD) یک بیماری ویروسی نادر اما کشنده است که باعث تب، درد بدن، اسهال و گاهی خونریزی در داخل یا خارج از بدن می شود.
اولین بار در سال 1976 در آفریقا پدیدار شد. اولین شیوع آن در سودان و سپس در کنگو اتفاق افتاد. این ویروس نام خود را از رودخانه ابولا می گیرد.
براساس اعلام WHO، خفاش های میوه خوار میزبان طبیعی ویروس ابولا هستند. ابولا از طریق تماس نزدیک با خون، ترشحات، اندامها یا مایعات بدن حیوانات آلوده مانند شامپانزه ها، گوریل ها، خفاشها و میمون ها وارد جمعیت انسانی می شود.
ابولا از طریق تماس مستقیم (از طریق پوست زخمی یا غشاهای مخاطی) با خون، ترشحات، اندامها یا سایر مایعات بدن افراد آلوده گسترش می یابد و تمام سطوح آلوده به ویروس نیز موجب گسترش بیماری میشود.
2. ویروس ماربورگ (تب هموراژیک)
اولین بار در دهه 1960، ویروس ماربورگ که بسیار شبیه ابولا است، شناسایی شد. محل شیوع آن شهرهای ماربورگ و فرانکفورت آلمان بود.
ویروس ماربورگ در سال 2004 ، از 252 مورد گزارش شده از این بیماری، جان 227 نفر را گرفت.
انتقال این ویروس از طریق تماس مستقیم با مایعات آلوده بدن حیوانات و انسان ها، مانند خون، بزاق، استفراغ، قطرات تنفسی، ادرار و مدفوع و تماس با اشیاء آلوده به ویروس صورت می گیرد.
انتقال از طریق مایع منی نیز ممکن است تا چند هفته پس از بهبودی رخ دهد.
3. آنفولانزای خوکی: ناشی از ویروس H1N1
WHO نخستین فوریت بهداشت عمومی بین المللی خود را برای ویروس H1N1 در آوریل 2009 اعلام کرد.
طبق گزارشی از Science Daily، حدود 500 میلیون نفر (تقریباً یک سوم جمعیت جهان در آن زمان) به این ویروس آلوده شده اند، و مرگ و میرناشی از آن در حدود 50 میلیون تخمین زده شده است.
علائم آن شبیه آنفلونزای فصلی است و در صورت مشاهده مشکل در تنفس و نفس کشیدن تند و سریع، آبی یا خاکستری شدن رنگ پوست، تمایل به مصرف مایعات کم، استفراغ مکرر و حاد وخواب آلودگی باید فورا به مراکز درمانی مراجعه کرد.
محققان دریافتند که این ویروس، باعث ایجاد همه گیری در خوک ها شده و می تواند در خوک ها تکثیر شود اما آنها را نمی کشد.
4. SARS: ناشی از کرونا ویروس SARS
بیماری حاد و شدید تنفسی (SARS) ، ناشی از کرونا ویروس SARS ، در نوامبر 2002 شناسایی شد. اولین مورد در چین گزارش شد و در طی چند هفته به 37 کشور گسترش یافت.
طبق آمار WHO، از جولای 2003، 8،096 مورد SARS گزارش شده است، که 774 مورد مرگ و میر ناشی از آن تایید شده ، بیشتر آنها در چین (349) و هنگ کنگ (299) رخ داده.
ویروس سارس اول در خفاش شروع شد و بعد به گربههای ولگرد منتقل شد و بعد هم به انسان رسید.
علائم اولیه سارس شبیه آنفلوآنزا است (تب، خستگی، بدن درد، سرفه و گلودرد) سپس علائم تنفسی مانند تنگی نفس و دشواری تنفس تشدید میشود. در واقع بیماری با علایم شبه سرماخوردگی، تب ۳۸ درجه، درد عضلات و سرفه خشک آغاز شده و توسعه مییابد.
5- آنفولانزای پرندگان: ناشی از ویروس H5N1
در سال 1997، شیوع ویروس H5N1 در طیور و حیوانات زنده در هنگ کنگ گزارش شده است.
ویروس آنفلوآنزا سندرمهای متعددی از آلودگیهای بدون علامت تا آلودگی خفیف دستگاه تنفسی فوقانی و کاهش تولید تخم، و بیماری گسترش یافته با علائم تنفسی، خس خس سینه، ریزش اشک، سینوزیت، سیاه شدن قسمتهای بدون پر مانند تاج و ریش، تورم سر و صورت، ژولیدگی پرها، اسهال، و بروز درگیری سیستم عصبی همراه با مرگ سریع را در پرندگان ایجاد میکند. دوره نهفتگی در اشکال مختلف بیماری متفاوت و بین چند ساعت تا ۳ روز در یک پرنده و در یک گله تا ۱۴ روز است. طول این دوره به میزان آلودگی ویروسی، راه عفونت، گونه پرنده، قدرت بیماریزایی ویروس و عوامل محیطی مانند گرد و غبار و آمونیاک بستگی دارد. بیماری آنفلوآنزا فوق حاد در طیور تخمگذار و مادر شروعی ناگهانی و دورهای کوتاه بین ۳ تا ۷ روز دارد.
ابتلاى انسان به این ویروس اولین بار در سال ۱۹۹۷ در هنگ کنگ شناسایى شد. ویروس در هنگ کنگ ۱۸ نفر را مبتلا کرد و ۶ نفر را کشت. این ویروس در سال 2003 دوباره ظهور کرد که چندین مورد آن در کشورهای آسیایی مانند چین و کره جنوبی بود.
و اکنون ویروس مرموز جدیدی که باعث کشته شدن هزاران نفر در چین و ابتلای هزاران نفر در سایر کشورها شده است، _کرونا ویروس جدید یا COVID19_
براساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها(CDC)، هفت نوع کورونا ویروس می تواند انسان را آلوده کند. انواع Covid-19 و ویروس سندرم شدید تنفسی حاد SARS-CoV و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) میتوانند انسان را به کام مرگ ببرند.
علائم کرونا ویروس جدید مانند سایر بیماری های تنفسی شامل علائم خفیفی از جمله آبریزش بینی، گلودرد، سرفه و تب شود. این علائم برای برخی از افراد شدیدتر است و می تواند منجر به ذات الریه یا مشکلات تنفسی شود. به ندرت، این بیماری می تواند کشنده باشد. افراد مسن و افراد با سابقه بیماریهای زمینه ای (مانند دیابت و بیماری های قلبی) در معرض ابتلا به بیماری شدید با ویروس قرار دارند و میتوانند آسیب پذیرتر باشند.
تا به امروز، هیچ داروی خاصی برای پیشگیری یا معالجه این ویروس به دست نیامده. با این حال، افراد آلوده باید برای تسکین و درمان علائم مراقبت های لازم را انجام دهند، و افراد مبتلا به بیماری شدید باید از درمانهای حمایتی بهینه استفاده کنند.
در 30 ژانویه، WHO شیوع بیماری کورونا ویروس را "اورژانس بهداشت عمومی " یا PHEIC اعلام کرد.
با انجام روشهای پیشگیری مناسب میتوان از ابتلا و گسترش این وروس جلوگیری کرد. این روشها عبارتند از:
- شستشوی مرتب دستها با آب و صابون و ژل ضدعفونی کننده
- گرفتن جلوی دهان و بینی در هنگام عطسه یا سرفه
- پرهیز از تماس نزدیک با افراد مشکوک به بیماری
- پختن کامل گوشت و تخم مرغ
منابع: