محققان هنوز در حال بررسی چگونگی تأثیر COVID-19 بر زنان باردار هستند. گزارشی که در ژوئن سال 2020 منتشر شد، بررسی کرد که آیا زنان باردار ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری بسیار شدید قرار بگیرند یا خیر. این گزارش از مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) خاطرنشان می کند:
زنان باردار مبتلا به COVID-19 احتمالاً بیشتر از زنان غیر باردار مبتلا به COVID-19 نیاز به مراقبت در بخش مراقبت های ویژه (ICU) دارند.
زنان باردار سیاه پوست، اسپانیایی یا آسیایی ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید باشند یا بیشتر از سایر زنان باردار به مراقبت های مراقبت ویژه در بخش مراقبت های ویژه نیاز دارند. این احتمالاً ناشی از نابرابری اجتماعی و اقتصادی است و نه اختلافات بیولوژیکی.
اگرچه خطر نیاز به مراقبت بیشتر در بیمارستان و داشتن بیماری شدیدتر ممکن است افزایش یابد، اما به طور کلی خطر این بیماری برای زنان باردار کم است. همچنین، دانستن این نکته حائز اهمیت است که در این گزارش خطر مرگ در زنان باردار مبتلا به COVID-19 بیشتر از زنان غیر باردار مبتلا به COVID-19 نیست.
زنان باردار به طور کلی مستعد ابتلا به ویروس هایی هستند که باعث مشکلات تنفسی می شوند (مانند آنفولانزا). زیرا ایمنی آنها پایین آمده ، ریه های آنها فشرده تر شده و به اکسیژن بیشتری احتیاج دارند. با این حال، به نظر نمی رسد که با 19COVID چنین باشد. در یک تجزیه و تحلیل از 147 زن مبتلا به COVID 19، تنها 8 ٪بیماری شدید و 1 ٪در وضعیت بحرانی بودند. تضعيف پاسخ ايمني در دوران بارداري كه براي ممانعت از واكنش بدن مادر در برابر كودك لازم است، ممكن است در واقع محافظتي در برابر كوويد ۱۹ ايجاد كند. به نظر مي رسد كوويد ۱۹ در افرادي شديدتر باشد كه سيستم ايمني آن ها در برخورد با بیماریهای ديگر به شدت فعال مي شود، مردان نسبت به زنان بیشتر به 19-COVID مبتلا می شوند و زنان احتمالاً کمتر به فرم شدید بیماری دچار می شوند. تا به امروز، میزان مرگ و میر برای زنان 7.1 درصد و برای آقایان 8.2 درصد است.
چگونه زنان باردار می توانند از خود و دیگران در برابر کرونا محافظت کنند؟
زنان باردار برای محافظت از خود باید همان کارهایی را انجام دهند که عامه مردم انجام می دهند، از جمله:
- انجام ویزیت های مراقبت از بارداری
- تا حد امکان تماس با افراد دیگر را محدود شود
- تا آنجا که ممکن است در خانه بمانند
- در صورت نیاز به بیرون رفتن، فصله گذاری اجتماعی رعایت شود
- پوشیدن ماسک و هرگونه محافظت مورد نیاز دیگر هنگام کار یا خروج از منزل
- شستن دستها را با صابون و آب یا ضد عفونی کردن دستها با مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل
- پرهیز از دست زدن به چشم، بینی و دهان
- داشتن مقدار کافی از منابع ضروری، از جمله داشتن داروهای مورد نیاز حداقل به مدت سی روز
چگونه می توان استرس، اضطراب و افسردگی را کنترل کرد؟
برخی از زنان باردار به دلیل COVID-19 ممکن است دچار ترس، عدم اطمینان ، استرس یا اضطراب میشوند. تماس با دوستان و خانواده در این مدت ممکن است کمک کند. تماس های تلفنی، چت های آنلاین روش های ایمن برای ارتباط با هم هستند.
همچنین دسترسی به منابع درمانی و پشتیبانی از طریق تلفن یا به صورت آنلاین میتواند در کاهش استرس موثر باشد. در صورت وجود علائم زیر، باید با پزشک یا ماما مشورت شود:
- احساس غم، ناامیدی، ناتوانی
- ترس یا نگرانی، که ممکن است باعث تسریع ضربان قلب شود
- احساس اینکه زندگی ارزش زندگی کردن را ندارد
- داشتن افکار ترسناک و ناخواسته که خلاص شدن از آن دشوار است
فعالیت بدنی میتواند به سلامت روان مادر باردار کمک کند. تمرینات تنفسی میتوانند در رفع استرس مفید باشد، مادران باردار میتواند تمرینات تنفسی را به روش زیر انجام دهند:
4 ثانیه عمل دم عمیق را انجام دهند، 7 ثانیه نفس خود ا نگه دارند و 8 ثانیه بازدم عمیق داشته باشند. سه بار این کار را تکرار کنند.
در مورد مراجعه به بیمارستان برای ویزیت قبل از زایمان و زایمان چه اقداماتی باید انجام داد؟
مادران باردار باید ملاقات با پزشك خود را ادامه دهند؛ اما اگر يكي دو جلسه را از دست دادند، دچار استرس نشوند و درصورت مناسب بودن وضعيت، ترخيص زودهنگام ممكن است ايده ي هوشمندانه اي باشد. اگر در مركز زايمان يا بيمارستان نوبت گرفته اند، نگران نباشند؛ چراكه اقدامات احتياطي زيادي براي به حداقل رساندن خطر عفونت انجام مي شود. در بيشتر مواقع، زايمان طبق برنامه پيش مي رود و درصورت مساعد بودن وضعيت مادر و نوزاد، بازگشت زودهنگام به خانه گزينه ي مناسبي است.
آیا ممكن است جنين در رحم به كوويد ۱۹ مبتلا شود؟
جفت سيستم تصفيه ي بسيار كارآمدي است و وظيفه ي شگفت انگيزي در حفاظت از جنين دربرابر آسيب برعهده دارد؛ البته ويروس زيكا از اين نظر استثنا بود. هيچ مدركي دال بر افزايش عوارض موجود نيست. اگر مادر بسيار ناخوش باشد. براي مثال، درجه حرارتش بالا بود يا به ذات الريه مبتلا بود، نوزاد ممكن است زودرس متولد شود. به طور کلی، تشخیص 19 COVID نباید منجر به تصمیم گیری برای تولد زودرس شود، مگر اینکه تصور شود که پایان بارداری به دلیل شرایط کلی مادر برای مادر مفید است. شواهد كافی وجود ندارد كه نشان دهد 19 COVID سقط جنین را افزایش می دهد.
زایمان همانطور که در اکثر موارد پیش بینی شده انجام می شود و تشویق کردن به برگشت زود هنگام به خانه ایده آل خواهد بود. بعضی از بیمارستان ها حضور ملاقات کنندگان را، برای حمایت از بیماران و سعی در کاهش خطر در جامعه محدود کرده اند.
شیردهی:
فواید شیردهی آنقدر مهم است که WHO توصیه می کند این کار باید ظرف یک ساعت از تولد آغاز شود. در صورت خوب بودن کودک، تماس پوستی باید بلافاصله پس از تولد انجام شود. تغذیه با شیر مادر به ویژه در برابر بیماریهای عفونی مؤثر است زیرا آنتی بادی ها و سایر عوامل مهم ایمنی را به کودک منتقل می کند. WHO توصیه می کند زنانی که 19COVID دارند قبل و بعد از تماس با کودک دست خود را بشویند، در صورت بروز علائم (مانند سرفه)، درتماس کودک از ماسک استفاده کنند و به طور مرتب سطحی را که ممکن است لمس کرده باشند، ضد عفونی کنند.
منبع:
https://www.acog.org/patient-resources/faqs/pregnancy/coronavirus-pregnancy-and-breastfeeding