شیردهی و بیماری کووید-19

تغذیه با شیر مادر ضامن سلامت کودک و خردسال، تغذیه و رشد کودک و سلامت مادران است. سازمان بهداشت جهانی، تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای 6 ماه اول زندگی توصیه می کند، به دنبال آن ادامه شیردهی با غذاهای مکمل مناسب تا 2 سال و بالاتر توصیه شده است. تغذیه با شیر مادر بطور قابل توجهی بقای نوزادان را بهبود می بخشد و عوارض بیماریهای مختلف را کاهش می دهد. سوالات و نگرانی های زیادی در مورد بیماری کروناویروس (COVID-19) وجود دارد. در این میان، مادران سؤال می کنند که در صورت ابتلا به COVID-19، شیر دادن به نوزادان بی خطر است یا خیر؟ شیر مادر حاوی پادتن‌هایی است که از نوزاد در برابر عفونت محافظت می‌کند. پادتن‌ها و عوامل زیستی ‌فعال در شیر مادر در صورت مواجهه کودک با ویروس کرونا می‌توانند، با این بیماری مقابله کنند.

تاکنون، انتقال ویروس فعال کرونا از طریق شیر مادر یا تغذیه با آن گزارش نشده است.

اگرچه شیردهی در نهایت یک تصمیم شخصی است، اما مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، سازمان بهداشت جهانی (WHO) و آکادمی تغذیه با شیر مادر (ABM) همگی از شیردهی به نوزادان حتی درصورت ابتلا به بیماری کووید 19 حمایت می کنند.

گزارش های موجود تا به حال ویروس کرونا را در شیر مادر تشخیص نداده است. به همین ترتیب، شواهدی از انتقال سایر ویروس های تنفسی توسط شیر مادر مشاهده نشده. به عنوان مثال، ویروس سندرم تنفسی حاد شدید (SARS-CoV) که یک ویروس مشابه است تا به حال در شیر مادر تشخیص داده نشده است.

اگر مادر علائم مربوط به COVID-19 را دارد، آیا باید به شیردهی خود ادامه دهد؟

اگر مادری که COVID-19 داشته باشد یا دارای علائم باشد و تحت بررسی است، باید از دیگران،  از جمله از شیرخوار خود جدا شود تا خطر انتقال را کاهش دهد.

مادر میتواند شیردهی را با رعایت اصول احتیاطی ادامه دهد. این اصول شامل موارد زیر است:

استفاده از ماسک، شستشوی دست‌ها با آب یا صابون یا ژل‌های الکلی قبل و بعد از تماس با کودک، و نظافت و ضدعفونی مداوم سطوحی که لمس کرده‌. سینه مادر تنها در صورتی باید شستشو شود که بر آن سرفه کرده باشد. در غیر این صورت، نیازی نیست که سینه‌ها را در هر بار شیردهی شستشو دهد.

اگر وضعیت جسمانی‌ مادر به اندازه‌ای خوب نیست که توانایی شیردهی داشته باشد، میتواند شیر را دوشیده و از طریق یک قاشق یا فنجان تمیز به کودک دهد. وسایل دوشیدن شیر، ظرف ذخیره شیر و نیز ظروف تغذیه را هر بار پس از مصرف باید شسته شوند.

دوشیدن شیر برای تداوم تولید شیر نیز مهم است تا زمانی که حال‌ مادر بهتر شد، شیردهی به کودک را ادامه دهد.

اگر کودک بیمار شد میتوان به شیردهی ادامه داد؟

اگر کودک‌ بیمار شد، مادر میتواند به تغذیه با شیر مادر ادامه دهد. اگر کودک‌ به کرونا یا هر بیماری دیگری مبتلا شد، ادامه تغذیه با شیر مادر مهم است. شیر مادر سیستم ایمنی کودک را تقویت می‌کند و پادتن‌های مادری از طریق شیر به نوزاد منتقل می‌شود و به او کمک می‌کند با بیماری مبارزه کند.

 

منابع:

https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/breastfeeding-and-covid-19

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/breastfeeding-with-coronavirus