متاسفانه مصرف سیگار به یک موضوع عادی در بین جامعه و خانواده تبدیل شده است به گونه ای که زنان و مردان در کنار هم به راحتی سیگار می کشند. متاسفانه عده زیادی از والدین، سیگاری هستند و به علت وابستگی زیاد به سیگار، نمی توانند با به دنیا آمدن فرزند خود، سیگار را ترک کنند. ما در این مقاله می خواهیم عوارض دود سیگار را بر روی نوزاد بررسی کنیم تا شاید والدین سیگاری کمی بیشتر به عواقب کار خود فکر کنند.
نوزاد و سیگار
حتما بارها شنیده اید که دود سیگار می تواند عوارض خیلی خطرناک و جبران ناپذیری را بر روی نوزاد بگذارد. تعدادی از این عوارض شامل موارد زیر می باشند:
تاثیر منفی بر رشد دوران جنینی
مادرانی که در هنگام بارداری، سیگار می کشند، نیکوتینی که وارد خونشان شده را به جنین منتقل میکنند و به روند رشد جنین صدمه وارد می کنند. البته همانطور که قبلا هم در مقاله هایی در این زمینه گفتیم، قرارگرفتن نوزاد در مجاورت دود های محیطی هم تمام آسیب را برای او دارد.
عوارض دود سیگار بر نوزاد
وزن نوزاد
بعد از تولد نوزاد نارس و کم وزن است.
اختلالات عصبی
که این اختلالات در کودک ممکن است به شکل بیماری های روانی در سالهای بعد بروز کند.
سقط
احتمال سقط جنین و مشکلات مادرزادی.
سندروم مرگ ناگهانی
نوزاد می خوابد و بدون هیچ دلیلی در خواب می میرد. دود سیگار می تواند یک عامل برای ایجاد سندروم مرگ ناگهانی باشد.
بیماری های بدخیم و سرطان
احتمال ابتلا به سرطان و بیماریهای بدخیم در کودکان و نوزادانی که در معرض دود سیگار بوده اند بیشتر است. سرطان هایی چون سرطان خون و ریه. نیکوتینی که به جنین رسیده یا از راه استنشاق وارد بدن نوزاد شده احتمال بیماری های لنفاوی را در کودک افزایش می دهد. تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده و به این نتیجه رسیده اند که دود سیگار در دوران جنینی و نوزادی ممکن است به شکل سرطان ریه در بزرگسالی خود را نشان دهد.
بیماری های تنفسی
بیماری هایی چون برونشیت و ذات الریه در کودکانی که والدین سیگاری دارند بیشتر دیده میشود. کودکانی که در زمان جنینی مادران سیگاری داشتند، یا در معرض دود سیگار قرار گرفته اند، درصد ابتلا به بیماری های تنفس تحتانی در آنها بسیار بالاتر است. در این کودکان میتوانیم شاهد عفونت های تنفسی، سرفه های مکرر، خس خس سینه و سرفه های شبانه باشیم. کودکانی که در سال های اولیه زندگی خود در معرض دود سیگار یا قلیان قرار می گیرند دچار اختلال در عملکرد ریه میشوند.
بیماری های گوش میانی
طبق گزارشات رسیده کودکان در معرض دود سیگار بیشتر از کودکان دیگر به بیماری التهاب های شدید گوش میانی دچار میشوند و همچنین امکان تجمع مایع در گوش میانی آنها بوجود می آید.
دندان
دود سیگار می تواند پوستگی دندانها را افزایش دهد. طبق تحقیقات انجام شده سیگار اثر مستقیم بر پوسیدگی دندان های شیری خواهد داشت.
بیماری های قلبی عروقی
بیماری های قلبی عروقی در کودکانی که در معرض دود سیگار قرار دارند با افزایش سیگار رابطه مستقیمی دارد و هر چه مصرف سیگار و دود حاصل از آن بیشتر شود درصد ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی هم بالاتر می رود و اگر دود سیگار قطع شود به همان نسبت ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی پایین می آید.
بیماری های حساسیتی
درصد بالایی از کودکانی که در معرض دود سیگار یا قلیان قرار می گیرند به بیماری های آلرژیک مبتلا میشوند.
تاثیرات روانی
چنین نوزادانی در تمامی مراحل رشد آنها سیگار نقش منفی دارد و به جز آن، آنها را مستعد ابتلا به افسردگی، تنش های روحی روانی و اضطراب می کند.
سخن آخر
هیچکس مانند والدین نگران سلامتی کودک نیست. اما آنقدر وابستگی به سیگار بالاست که گاهی چشم آنها را بر سلامتی کودکشان می بندد. بهتر است با کمی اراده اقدام به ترک آن نموده و جلوی صدمات بسیار زیاد دود سیگار را به فرزندمان بگیریم. اگر به هیچ طریقی نمی توانید وابستگی خود به سیگار را کنار بگذارید حداقل در مکانهایی سیگار بکشید که دور از فرزند شماست و. دود و بوی آن به کودک شما نمی رسد.