علائم اولیه سرطان در مردان شامل تغییرات در عادات روده، کاهش وزن چشمگیر، تغییرات بیضه و مشکلات ادراری میباشد. برخی افراد ممکن است علائم اولیه سرطان را متوجه نشوند و یا ممکن است آنها را به سایر بیماری ها اشتباه بگیرند. آشنایی با علائم سرطان ها می تواند در تشخیص و درمان بیماری موثر باشد. . در این مقاله که توسط گروه علمی بهترین آزمایشگاه شرق تهران تهیه شده به بررسی این علائم پرداخته ایم.
تغییر در عادات دفعی:
تغییرات گاه به گاه در عادات روده ای ممکن است به دلایل مختلف اتفاق بیفتد و معمولا باعث نگرانی نمی شوند.
با این حال، تغییرات روده در درازمدت می تواند نشانه ای از برخی اختلالات گوارشی مانند بیماری التهابی روده (IBD) و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) باشد. این تغییرات همچنین گاهی نشانه انواع خاصی از سرطان، از جمله سرطان کولورکتال، مثانه، و پروستات هستند. یبوست شدید و طولانی یا اسهال به خصوص در صورتی که حاوی خون یا خونریزی مقعدی باشند، نیاز به معاینه و پیگیری دارند.
هموروئید و سرطان کولورکتال می توانند خارش، درد، خونریزی رکتوم و مدفوع خونی ایجاد کنند. با این حال، علائم هموروئید به صورت متناوب ظاهر می شود. در صورت خونریزی مستمر یا افزایش یافته نیاز به پیگیری جهت رد کردن سرطان کولورکتال وجود دارد.
مشکلات ادراری:
وجود خون در ادرار یا مایع منی و احساس درد هنگام دفع ادرار از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است نشانه سرطان مثانه یا سرطان پروستات باشند.
سایر علائم سرطان پروستات عبارتند از:
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- جریان ادرار ضعیف
- اختلال نعوظ
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده
کاهش وزن:
تغییرات جزئی در وزن بدن ممکن است در هر زمانی رخ دهد. وعده های غذایی حجیم، تمرینات شدید ورزشی و نوشیدن آب می تواند به طور موقت بر وزن فرد تأثیر بگذارد.
در صورتی که فرد بدون تغییر در رژیم غذایی بیش از 5 درصد وزن بدن خود را در کمتر از 12 ماه از دست دهد، باید توسط پزشک معاینه شود. کاهش وزن ناخواسته لزوما به این معنی نیست که یک فرد مبتلا به سرطان است. اما این علامت نباید نا دیده گرفته شود، زیرا ممکن است نشانه برخی بیماری های دیگر باشد.
تغییرات بیضه:
سرطان بیضه یک بیماری نادر است که بیشتر در مردان 20 تا 34 سال تشخیص داده می شود. سرطان مثانه نیز گاهی به صورت یک توده در یک بیضه بروز می کند.
سایر علائم سرطان بیضه می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد در یک یا هر دو بیضه
- تغییر در اندازه یا قوام بیضه
- درد یا بی حسی کیسه بیضه (اسکروتوم)
- تورم اسکروتوم
- درد خفیف در کشاله ران
تغییرات بیضه ها همیشه سرطان بیضه را نشان نمی دهد. عفونت های باکتریایی و ویروسی می توانند باعث تورم و درد در بیضه ها شوند.
توده های پستان:
مردان نیز ممکن است به سرطان پستان مبتلا شوند ولی این بیماری در مردان نادر است. مقدار کمی از بافت پستان حاوی مجاری در زیر نوک پستان مردان وجود دارد. سرطان پستان در مردان اغلب در این مجاری شروع می شود و به بافت اطراف آن گسترش می یابد.
تغییرات پستان که می تواند سرطان را نشان دهد عبارتند از:
- تورم یا توده
- کشیده شدن پوست
- ترشح از نوک پستان
- پوسته پوسته شدن یا قرمزی
- فرو رفتگی نوک پستان
زخم پوستی و دهان:
برخی از اشکال سرطان پوست ممکن است شبیه سایر انواع زخمهای پوست باشد. در مراحل اولیه، سرطان پوست به صورت برآمدگی های سفت قرمز بروز میکند که ممکن است خونریزی کند یا یک سطح خشک ایجاد می کند.
سرطان دهان در مرحله ابتدایی می تواند باعث ایجاد ضایعات قرمز بزرگ و یا زخم های باز در دهان شود. در بعضی افراد ضایعاتی سفید یا خاکستری در داخل دهان و زبان بروز می کند که در صورت عدم درمان می تواند به سرطان دهان منتهی شود. استفاده از تنباکو می تواند به طور قابل توجهی افزایش خطر ابتلای فرد به زخم های دهان و سرطان دهان را افزایش میدهد.
سرفه پایدار:
سرفه ای که در طول زمان از بین نمی رود یا بدتر شود، می تواند نشانه ای از چندین وضعیت سلامت جدی، از جمله سرطان ریه باشد.
علائم دیگر که می تواند یک وضعیت جدی را نشان دهد عبارتند از:
- سرفه خونی
- تولید بیش از حد موکوس
- دشواری تنفس یا تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- خستگی
- خشونت صدا
درد معده و حالت تهوع:
درد مداوم در معده و حالت تهوع می تواند مشکل گوارشی مانند IBD یا گاستروانتریت را نشان دهد. با این حال، این علائم بعضی اوقات ممکن است به دلیل مشکلات جدی در معده، مجرای صفراوی یا پانکراس رخ دهد.
درد استخوان:
برخی از انواع سرطان، مانند سرطان پروستات و ریه، می توانند به استخوان گسترش پیدا کنند. این گسترش، که متاستاز استخوان نامیده می شود، در مراحل پیشرفته بیماری رخ می دهد.
متاستاز استخوان می تواند درد ناخوشایند و شدید را ایجاد کند که ممکن است استخوان ها را تضعیف کند و آنها را در معرض شکستگی قرار دهد.
خستگی:
بسیاری از بیماری های مزمن، از جمله سرطان، می توانند خستگی ایجاد کنند.
برخی از سرطانها، مانند لوسمی و لنفوم، می توانند تولید گلبول های قرمز را متوقف کنند، گلبولهای قرمز اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کند. افرادی که دارای تعداد کم گلبول های قرمز خون هستند ممکن است به علت کمبود اکسیژن دچار خستگی شوند.
تومورها با سلولهای سالم برای مواد مغذی ضروری رقابت می کنند و اگر سلول های سالم به اندازه کافی تغذیه نشوند می میرند. رشد توده ی کنترل نشده می تواند باعث خستگی و کاهش سریع وزن شود. خستگی ناشی از سرطان با خواب بهبود نمی یابد. افرادی که خستگی مداوم و غیرقابل توضیح را تجربه می کنند باید با یک پزشک مشورت کنند.
در صورت وجود هر یک از علائم فوق، بهتر است با پزشک مشورت کرده و آزمایشات لازم را انجام دهید.
منابع:
https://www.medicalnewstoday.com