در انگلستان به پزشکان در رابطه با یک بیماری نادر و خطرناک در کودکان هشدار داده شده که ممکن است با ویروس کرونا مرتبط باشد.
در لندن کودکانی به شدت بیمار با علائمی غیرطبیعی در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدهاند كه دارای ویژگی های بیماری کاوازاکی و سندرم شوک سمی هستند. این بیماری ها شرایط غیر معمولی در عروق خونی ایجاد می کنند. این کودکان مبتلا به تب، درد شدید شکم و بثورات پوستی بودند. برخی از آنها همچنین التهاب عروق کرونر داشتند که نشانه التهاب عضله قلب بود.
بیماری کاوازاکی
بیماری کاوازاکی یک بیماری شایع در دوران کودکی است که به طور معمول کودکان بین شش ماه تا پنج سال را درگیر میکند. این بیماری در کودکان بزرگتر و به ندرت در بزرگسالان نیز دیده می شود.
این بیماری در ابتدا که در سال 1967 در ژاپن تشخیص داده شد، و بیشتر در شمال شرقی آسیا مشاهده می شود. به طور متوسط در استرالیا هر روز یک کودک به بیماری کاوازاکی مبتلا می شود.
بیماری کاوازاکی نوعی واسکولیت یا التهاب رگ های خونی است که ناشی از فعال شدن بیش از حد ایمنی بدن است. ما نمی دانیم علت آن چیست و هیچ آزمایش تشخیصی برای آن وجود ندارد. تشخیص براساس علائم بالینی است که شامل موارد زیر است:
- تب طولانی مدت
- راش پوستی
- چشمان قرمز
- دست و پای متورم یا قرمز
- لب یا زبان قرمز و متورم
- غدد لنفاوی متورم در گردن
جدی ترین عارضه بیماری کاوازاکی آسیب به عروق کرونر است که در موارد نادر ممکن است تهدید کننده زندگی باشد. درمان به موقع با ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIG) ، خطر بروز این عارضه را از 25٪ به 5٪ کاهش می دهد.
به ندرت، کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی به دلیل اختلال در عملکرد عضلات قلب می توانند از فشار خون به شدت پایین برخوردار باشند، که این وضعیت یک اورژانس پزشکی به نام سندرم شوک کاوازاکی محسوب میشود.
سندرم شوک کاوازاکی می تواند شبیه عفونت شدید یا سندرم شوک سمی باشد، که توسط پاسخ التهابی گسترده به سموم تولید شده توسط باکتری های خاص ایجاد میشود. سندرم شوک سمی نیز به کمک آنتی بیوتیک و IVIG درمان می شود.
در حالی که بیماری کاوازاکی عموماً یک بیماری التهابی حاد است و به ندرت عود می کند، بیمارانی که آسیب جدی به عروق کرونر دارند، ممکن است این مشکل را در طول زندگی خود به همراه داشته باشند. این عارضه ممکن است به معنای آن باشد که آنها باید از دارو استفاده کنند و در معرض خطراتی مانند سکته قلبی هستند. به تازگی گزارش هایی از ابتلای کودکان به بیماریی شبیه به سندرم شوک کاوازاکی از انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی پدید آمده است.
در برخی از این کودکانی که به بیماری کاوازاکی مبتلا شده اند، آزمایش های مثبتی در مورد SARS-CoV-2 مشاهده شده است، که پزشکان آن را پیوند بین کروناویروس و بیماری کاوازاکی یا سندرم شوک کاوازاکی در نظر می گیرند.
پزشکان متخصص بیش از 50 سال است که به دنبال علت بیماری کاوازاکی هستند. بسیاری از تحقیقات به وجود یک یا چند محرک عفونی اشاره دارند. علل مطرح شده شامل باکتری های رایج، ویروس ها، قارچ ها و حتی شامپو فرش است.
این نخستین بار نیست که بیماری کاوازاکی به کرونا ویروس مرتبط می شود. در سال 2005، محققان دانشگاه ییل در 11 کودک بیمار مبتلا به بیماری کاوازاکی کرونا ویروس (New Haven coronavirus ، HCoV-NH) را شناسایی کردند. اما این یافته ها در گروه های دیگر کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی قابل تکرار نیست.
در هر دو بیماری کاوازاکی و COVID-19 التهاب بیش از حد - بخصوص رگ های خونی مشاهده می شوند. و هر دو بیماری می توانند به وضعیتی از التهاب بیش از حد منجر شوند که گاهی اوقات طوفان سیتوکین نامیده می شود.
یکی دیگر از توضیحات احتمالی این است که COVID-19 منجر به عفونت باکتریایی شود که ویژگی هایی مشابه بیماری کاوازاکی یا سندرم شوک سمی را نشان می دهد.
SARS-CoV-2 به وضوح از رفتار یک ویروس تنفسی پیروی نکرده است. بر خلاف سایر ویروس های تنفسی (مانند آنفولانزا)، كودكان علائم خفیف یا بدون علائمی دارند. COVID-19 شدید ممکن است در کودکان اتفاق بیفتد، اما بسیار نادر است.
به همین ترتیب، بیماری کاوازاکی نیز شایع نیست - و سندرم شوک سمی و سندرم شوک کاوازاکی بسیار به ندرت بروز میکنند. پس جایی برای نگرانی وجود ندارد. فقط به خاطر داشته باشید در صورت مشاهده علائم زیر در کودکان به مراکز درمانی مراجعه نمایید:
- رنگ پریدگی، ظاهر شدن لکههای پوستی و سردی غیر طبیعی بدن آنها
- مکث در نفس کشیدن (اختلال وقفه تنفس)، الگوی تنفسی نامنظم و خِرخِر کردن هنگام نفس کشیدن
- آشفتگی و گیجی به دنبال نفستنگی حاد
- آبی شدن رنگ لبها
- بروز حمله یا تشنج
- اضطراب، آشفتگی، خوابآلودگی و گیجی شدید ( به عنوان مثال اگر با وجود تلاش برای پرت کردن حواس کودک، گریهاش بند نیاید یا به سختی از خواب بیدار شود)
- بروز بثورات پوستی که با فشار از بین نمیروند
- درد بیضه به ویژه در نوجوانان
منابع:
https://www.thecut.com/2020/05/is-kawasaki-disease-linked-to-coronavirus.html
https://grantome.com/grant/NIH/R21-AI067762-02
https://www.cbsnews.com/news/coronavirus-kawasaki-disease-rare-children/